I zdravé potraviny mohou škodit

Pokud chcete zdravě jíst a cítit se dobře, je dobré Vaše tělo živit potravinami, které jsou právě pro Váš organismus vhodné.

Kuhnová_fotka – kopie.jpg

Velmi často se jedná o potraviny, které máme zafixované jako zdravé a pro náš organismus prospěšné. Například paprika nebo zelí. Ale právě tato zelenina může být pro Vás naprosto nevhodná. Pokud chcete zdravě jíst a cítit se dobře, je dobré Vaše tělo živit potravinami, které jsou právě pro Váš organismus vhodné.

Potraviny podle typu metabolismu

Nemá smysl přejímat jídelníčky z internetu a stravovat se např. podle principu dělené stravy či dodržovat nízkosacharidovou dietu. Co když jste právě Vy sacharidový typ a právě tuto živinu ke správnému fungování Vašeho těla opravdu potřebujete? Jídelníček by měl vždy respektovat nejen Vaši individualitu, životní styl, pracovní vytížení atd., ale i Váš metabolický typ. Tak jako nikdo z nás nemá identický otisk prstu s jiným člověkem, tak ani naše tělo nefunguje stejně jako tělo kolegyně či sousedky. Všichni jsme jedineční a každý z nás potřebuje jiné palivo.

Jak zjistit, co je pro mě vhodné, a co ne?

Poradny Světa zdraví využívají speciální systém diagnostiky metabolismu označovaný jako Komplexní nutriční typologie, který mimo jiné odhalí, jaký jste metabolický typ, a určí pro Vás vhodné a nevhodné potraviny. Na základě výsledku hodnocení pak nutriční specialista Světa zdraví detailně sestaví Váš osobní stravovací plán. Ten kromě metabolického typu (ve Světě zdraví rozeznáváme 7 základních typů) zohledňuje řadu Vašich dalších charakteristik, jako jsou například vaše fyzické vlastnosti nebo dosavadní stravovací návyky.

Ve Světě zdraví jídlo nás baví

V poradnách Světa zdraví Vás díky stravovacímu plánu naučí sestavit si jídelníček, při kterém budete přijímat optimální množství energie vzhledem k Vašemu cíli, ať už je Vaším cílem zhubnout, zlepšit svůj sportovní výkon nebo přibrat. Nastavený stravovací plán pak budete schopni dodržovat při jakémkoliv denním režimu. „Cílem je, abyste se naučili, jak se máte správně dlouhodobě stravovat a jaké potraviny si vybírat. Právě doporučené potraviny Vám mohou výrazně pomoci k optimální váze a dobré fyzické kondici. Tím, že si jídelníček budete aktivně sestavovat sami z doporučených potravin, získáte široký prostor pro to, co máte rádi. Jídlo Vás bude stále uspokojovat a bavit,“ vysvětluje hlavní výživová specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

Eva Kuhnová

Výživová specialistka Světa zdraví

„Jednou k nám přišla klientka, která si nevěděla rady s nadváhou. Celý život se stravovala dle principů zdravého životního stylu. Třikrát týdně chodila cvičit a do práce jezdila na kole. O víkendech chodila s dětmi na plavání. Nikdy neměla problémy s váhou, ale po druhém porodu se jí nedařilo zhubnout. Když mi ukázala svůj současný jídelníček, říkala jsem si, že bych lepší nevymyslela. (Od ovesné kaše k snídani přes spousty ryb a libového masa k obědu až po dušenou brokolici k večeři.)

Jakmile jsme ale udělali společně Komplexní nutriční typologii (KNT), bylo jasno. Paní sice jedla samé obecně doporučované a zdravé potraviny, ty ale byly naprosto v rozporu s výsledky jejího KNT. Složení hlavního jídla i svačin šlo zase proti jejímu metabolickému typu. Jakmile jsme toto vyřešili, velmi rychle se začala váha dostávat do normálu a paní se cítila daleko lépe než kdykoliv před tím. Dokonce odezněly i kožní problémy, které byly vedle 10 kg navíc dalším důvodem toho, proč vyhledala naši pomoc. Jak řekla sama klientka, zjištěním metabolického typu a sestavením seznamu vhodných a nevhodných potravin dostala odpovědi na všechny své otázky ohledně správného stravování.“

Volba vhodných potravin není totiž jednorázovou dietou, ale cestou ke zdravému životnímu stylu plnému energie a splněných očekávání.

Pobočky Světa Zdraví

Diskuse k článku

1
před 12 měsíci Vlado

Článek je super, souhlasím s tím že hodně lidí dělá největší chybu, tím že začíná měnit svou životosprávu bez pomoci profesionála. Když se chci naučit řídit auto, jdu za profesionálem! Další největší chybou je pocit, že když je to zdravé můžu toho sníst "slona", ale opak je pravdou i zdravé potraviny mají svou nutriční hodnotu!
Zajímala by mě historie nutriční typologie zní to jako systém co má hlavu a patu.
Osobně se zabývám živou stravou a před 4 lety jsem zhubl 20kg a od té doby si svou váhu udržuji. Zjistil jsem, že jsou určité potraviny, které nám velmi ulehčí přechod na novou, zdravější stravu a zároveň nám účinně pomáhají udržet si novou formu. O tyhle zkušenosti se teď dělím na svém blogu: http://super-smoothie.eu
Díky a více takových článků!

před 11 měsíci Jiří Šteiner

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Reklamní příspěvek

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 + 12


Přidat příspěvek