Fronta před českou restaurací

Kvalita za dostupnou cenu existuje, jen je ji potřeba hledat a věnovat tomu svůj čas.

Autor: Frodik

Téma české gastronomie, to je téma co se probírá horem dolem ve všech médiích. Je to oblíbené téma z několika důvodů, jednak je to o jídle, tudíž činností s kterou máme co do činění každý den a může se o tom přít šéfkuchař s hvězdou od nejmenovaného výrobce pneumatik i Pepa Lojza z Horní Lhoty.

Do tohoto téma se nechci zbytečně nořit hluboko, protože jak jsem naznačil, v ČR je odborníků na politiku, hokej a jídlo zhruba 10 milionů :-) Ale co mě včera zaujalo, o to se podělit chci.

Mám oblíbenou restauraci nedaleko Kutné Hory, záměrně neuvádím název, aby si to někdo nevyložil jako reklamu. Ono ale nebude zas tak těžké zjistit, pokud o to někdo bude mít zájem, o jakou restauraci se jedná, neboť její věhlas je v regionu poměrně široký.

Z venku běžná šedivá nenápadná budova, uvnitř staročeská výzdoba. Vaří se hotovky od 10h do 15h, vybírat se dá z cca. 10 možností na tabuli. Vaří se česká kuchyně v moderním pojetí, jedno jídlo bývá bezmasé/italské a jedna ryba. Cena se pohybuje v rozmezí 90 - 120 Kč. Míst na sezení (hrubým odhadem) je asi 70. Nedá se tedy říct, že by kapacita byla malá.

To celé popisuji proto, že bych se vás chtěl zeptat, zda také někdo znáte restauraci ve svém blízkém nebo vzdálenějším okolí, kde by bylo plno takovým způsobem, že před restaurací stojí hlouček lidí ve frontě čekající na uvolnění místa ?

Dnes, i přes snahu pana Zdeňka P., naprostá většina restaurací vaří více či méně stylem "kečup a sýr" nebo "sýr a kečup" a je poloprázdná. Pokud se zrovna nejedná o zakouřený výčep, kde je vcelku jednu co se pije a jí, protože všechno chutná jako nikotin s dehtem. A pak najednou člověk objeví podnik, ve kterém se vaří z čerstvých kvalitních surovin, kuchaři vaří na špičkové úrovni, obsluha je milá a při platbě jídla nemusí požádat o kontokorent.

Co jsem tím vším narychlo sepsaným textem chtěl říct ? Že to jde !! Když mi někdo říká, že nejde uvařit špičkové jídlo a ještě za hodně rozumnou cenu a má tisíc zástupných důvodů proč to nejde - protože personál, protože kuchař, protože krize, protože něco dalšího ... tak ho vezmu do téhle restaurace a tak nějak člověku dojdou argumenty. A nemusí se jednat o pražský naleštěný lokál kde jeden chod vyjde na pět set. A nemusí se jednat o vesnický pajzl, kde se "musí" vařit "kaťáky" aby se cena jídla vešla do 72,50 Kč. Není to o kompromisech, je to o kvalitě provozovatele, jeho schopnostech a umění. A není to ani o reklamě, restaurace o které mluvím nemá žádnou reklamu, kdybych od ní neslyšel od známého, ani bych nevěděl, že tam je. Naopak, o ostatních "českých tuctovkách" se člověk dozví podél silnice na vkusných, podomácku vytvářených "billboardech", třesoucí se rukou napsané hity jako langoš za 20 Kč, "výpečky se šesti" za 60 Kč, atd..

A píšu to ještě z jednoho důvodu - to je pro mě mnohem častější případ - když se mě někdo ptá, co má vlastně kupovat za potraviny, když všechny mají nějaký problém, Éčka, chemii, náhražky, atd... A ono to stejně jako s těmi restauracemi vytváří stejný dojem, že nejsou a člověk je vydán na pospas gastronomickému peklu a chemickým laboratořím výrobcům. Ale není to samozřejmě tak, naopak jsou vyjímky a není jich málo a já vždy strašně rád na těch pozitivních příkladech ukazuji, ŽE TO JDE !! Všechno ostatní jsou výmluvy a zástupné důvody.

Ano, lze vyrobit kvalitní jogurt, jehož složení se vejde na jeden krátký řádek a je cenově dostupný. Lze vyrobit dokonce i masné výrobky bez dusitanů - což si naši potravinový průmyslníci ani snad neumí představit. A jde mnohem více. Ale stejně jako s restauracemi, musíte hledat, zkoušet, informovat se.

Když to nestíháte sami, najděte si ve svém okolí někoho, kdo má více zkušeností a nechte si ukázat, že frustrace, jakou v náš leckdy média a TV pořady utvrzují není nutná a že to JDE!

Doplňující obrázky k článku


Diskuse k článku

0
před 4 roky Dita

Já jsem byla jednou a naposled v jedné restauraci, kde jsme se ptali číšnice co si tak lidi nejčastěji dávají, její odpověď byla, že už ani nepočítá kolik vydaj za víkend smažených sýrů. Když si představím jak vyndají ten polotovar z mrazáku, vloží ho do friťáku, kde olej měnili naposledy za masaryka, přešla by mě hned chuť. Navíc si kladu otázku, proč jde někdo do restaurace na smažák s tatarkou? Jak potom chcete, aby v restauracích byla gastronomie, když většině lidem takhle prostě chutná.

0
před 4 roky Hana

Tuto restauraci znám, když vám jídlo přinesou na stůl, doslova vás to uzemní a po snědení pohladí žaludek, je to totiž úplně něco jiného než dostanete skoro všude. Vaří ze surovin ne z nějakých prášků, polotovarů. Taky máme problém si tam sednout. Škoda že je to ojedinělé místo.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Do "českých" restaurací již více jak 20 let nechodím a pořád nemohu zapomenout na trávicí nebo žlučníkové problémy po konzumaci jídla v nich. Naposled jsem v knedlíku u guláše našel párátko. To mi stačilo. Nemám chuť používat metodu: pokus-omyl. Na cestách používám raději bufety nebo si něco koupím v obchodě.

0
před 4 roky Marie

V Českém Těšíně neznám jedinou restauraci,do které bych si s chutí zašla na teplé jídlo a s pýchou pozvala návštěvu.Bohužel !!

0
Obrázek uživatele karča
před 4 roky karča

Máte někdo nějaký typ na dobrou restauraci na severní Moravě? Okres Opava, Ostrava....

0
před 4 roky Marta

Karčo, typ bych měla, ale asi je to i přes to pro Vás trochu z ruky. Je to v Příboru. Ale vaří tam moc dobře, já teda nejraději si tam dávám česnekovou polévku. Ta mě vždycky dokonale uspokojí, že už kolikrát ani druhé nepotřebuji. :-) Bohužel si tam ale člověk moc nevybere z vegetariánských jídel. Ale přestože maso moc nemusím, tak tam si občas s chutí dám. :)

0
před 4 roky Patricie

Marto, mohla bys uvést název té restaurce v Příboře? Bydlím kousek a když chceme jít na nějaký dobrý třeba slavnostnější oběd, tak musíme až do Ostravy, což je zbytečně daleko. Dík za info, pokud bych nechtěla uvádět název kvůli reklamě, napiš na mail f.paty@seznam.cz.

0
před 4 roky Marta

tady dávám odkaz. Jestli si bude myslet, že chci dělat reklamu, tak je to jeho problém. :-) http://vinorestaurant.cz/index.htm Snad se Vám tam bude líbit a bude chutnat. :-)

0
Obrázek uživatele Monika
před 4 roky Monika

Tuhle restauraci také znám, naposledy jsme si tam dali s manželem borš a pak losos s červenou čočkou. Vynikající, kvalitní. Neměli jsme šanci to vůbec sníst, tak nám zbytek hlavního jídla zdarma zabalili s sebou.

0
před 4 roky Picollo

Ahoj, okoli Opavska, tedy přímo v Opavě, Picollo Bar www.picollobar.cz, vše čerstvé a kvalitní.

0
před 4 roky Martin

Nešlo by sem napsat jak se ta restaurace jmenuje? Popřípadě adresu? Aby tedy nekdo neměl pocit, že se jedná o reklamu...

0
před 4 roky Pablo

Tady snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Všicni po svém popsali situaci známou celé této zemi. Takže jen k jedinémo - na Ostravsku, v Těšíně či Havířově nemá cenu hledat vyšší kvalitu za rozumnou cenu. Nikdo se o to prostě nepokouší. A není to už snad ani o výmluvách. Je to prostá rezignace. Ani mně se tam nechce vracet a pokusit se o to. Ne v podmínkách tohoto státu!

0
před 4 roky Michal

Můžete prosím prozradit o jakou restauraci nedaleko Kutné Hory se jedná?

0
před 2 roky annaant

Moje oblíbená restaurace také nemá reklamu někde na billboardu, protože se nenachází u dálnice nebo silnice I.třídy, ale v malebném zákoutí Orlických hor. Má své webové stránky www.rapusak.cz, protože nabízí i ubytování. Jedná se o typickou českou kuchyni s místními specialitami a zvěřinou. Restaurace se musí hodnotit nejen dle velikosti jídelního lístku , ale také dle přístupu obsluhy a prostředí, v kterém se stravujete. Všechny tyto kritéria Penzión Rampušák dokonale splňuje. Je pravda, že se mi asi 2x stalo. že jsem nenašel volné místo, ale to jen člověka utvrdí v tom, že tady asi opravdu dobře vaří. Takže opravdu existují výjimky z českých restaurací, kterým nejde jen o zisk, ale dokáží si strávníka naučit se k nim pravidelně vracet.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 10


Přidat příspěvek