FDA plánuje vyřazení potravin s trans-mastnými kyselinami

Americký úřad pro potraviny a léčiva plánuje radikální změnu, ztužené tuky již nepovažuje za obecně bezpečné a plánuje vyřazení potravin s trans-mastnými tuky z prodeje

maslo.jpg

FDA je americký úřad pro potraviny a léčiva a dnes oznámil (odkaz na originální zprávu FDA) ve své zprávě, že odeslal návrh federálním úřadům, aby vyjmul ztužené tuky ze seznamu GRAS. To je seznam látek (v originále "generally recognized as safe"), které jsou obecně uznávány jako bezpečné. 

Toto je navazující krok na předchozí nařízení z roku 2006, kdy FDA nařídila, aby na etiketě byl povinně uveden obsah trans-mastných kyselin, pokud je jejich obsah vyšší než 0.5g na 100g potraviny. Nejen díky této snaze, ale i obecné osvětě s v USA pomalu snižuje počet potravin s obsahem trans-mastných kyselin. Konkrétně uvádí, že průměrný američan v roce 2003 zkonzumoval za den 4.6 gramu a v roce 2012 zhruba 1 gram trans-mastných kyselin za jeden den.

Trans-mastné kyseliny vznikají hojně při ztužování tuků, kdy se přidává vodík do rostlinného oleje, aby se podařilo docílit změny formy z kapalné na tuhou. Jsou ve spojení zvýšeného rizika srdečních onemocnění - hlavní příčiny úmrtí v USA. Centrum pro prevenci nemocí ve zprávě tvrdí, že omezením trans-mastných kyselin v potravinách by snížilo počet úmrtí z důvodu selhání srdce o 7000 ročně a snížilo by počet srdečních příhod o 20 000 ročně.

Najdeme je stále ve spoustě prodávaných potravinách, FDA uvádí například některé margariny a ztužené tuky, zmražené pizzy, snacky, popcorn do mikrovlnné trouby, oleje na fritování, atd... FDA sice nespecifikovala konkrétní termín, ale i samotný deklarovaný záměr vyřadit potraviny s přidanými složkami obsahující trans-mastné kyseliny z prodeje je velký úspěch. Je to výsledek snah, které FDA započala už před 15ti lety.

Samozřejmě se zákaz netýká potravin, které obsahují trans-mastné kyseliny přirozeně, například mléčné výrobky jako máslo. Určitě ale není potřeba do potravin další trans-mastné kyseliny, v podobě hydrogenovaných - ztužených, tuků přidávat. A to právě plánuje FDA v budoucnu regulovat či úplně zakázat.

Diskuse k článku

0
před 4 roky Nikola

Máslo trans-mastné kyseliny neobsahuje...

0
Obrázek uživatele Frodik
před 4 roky Frodik

Nikola: A kdepak jste na to přišla ? :-)

0
před 4 roky Nikola

Informaci je možné ověřit v jakékoli nutriční tabulce, třeba tady:
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/133/2
Máslo obsahuje velké množství nasycených MK, ale žádné trans-MK!

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

V tom pripade jsou americani"genialni";protoze trans tuky vznikaji prirozene v mlece. Kdyz se podivate na jakekoli maslo na ceskem trhu,tak obsah transMK je od 1.8do2.5%podle typu pouziteho mleka a zpusobu vyroby

0
Obrázek uživatele Frodik
před 4 roky Frodik

Nikola: Zřejmě jste v té tabulce Fat & Fatty acids přehlédla toto sdělení: "Each "~" indicates a missing or incomplete value.". To že nejsou trans mastné kyseliny v té konkrétní tabulce uvedené, neznamená, že nejsou v másle. Je to jak píše +Slunew

0
před 4 roky Nikola

Máte pravdu :-). Je to dáno způsobem značení, který je v USA odlišný ("geniálnější"). Konjugovaná kyselina linoleová (CLA), která se v másle a mléčných výrobcích přirozeně vyskytuje (v mléce pocházejícím od dobytka volně se pasoucího je jí dokonce více než v tom z velkochovů, kde je dobytek krmen směsmi), je u nás označována jako trans-tuk, v USA nikoli, protože se jedná o MK s cis-vazbou, která je zdraví velmi prospěšná.Škodlivé trans-tuky vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných olejů.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

Ted to neberte osobne...a presne takto vznikaji ty ruzne famy a nepresnosti..:)) jinak mezi nama si trans zvladnete vyrobit i sama pri nevhodnem vyuziti rostlinnych oleju s vysokym podilem nenasycenych MK

0
před 4 roky Nikola

Ano, rostlinné oleje nejsou vhodné pro tepelnou úpravu (a obecně je jejich přínos pro zdraví diskutabilní, až na pár vyjímek, ale to jsou oleje s převahem mononenasycených MK), proto hlasuji pro (přepuštěné) máslo:-).
Ad označování - americký systém mi v tomto případě přijde pro laika srozumitelnější...

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

Jenze cela Evropa ma stejne,takze i my...jinak se zbytkem souhlas 

0
před 4 roky Nikola

Jen mi ta poslední věta článku přišla zavádějící pro člověka, který se v problematice neorientuje (uaaa, máslo obsahuje škodlivé tuky!).

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

celou dobu odpovídám z mobilu, takže zobrazení - nic moc : složení másla (našeho) dle oficiální potravinové databáze výzkumného ústavu potravinářského VUPP:

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

tak druhý pokus vyšel

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

zkrácený text z VUPP:TRANS – mastné kyselinyNenasycené mastné kyseliny mají ve svém uhlovodíkovém řetězci jednu dvojnou vazbu (i více). Každá dvojná vazba může mít dvojí prostorové uspořádání, tedy může obsahovat oba vodíky na jedné straně (vazba cis) nebo na různých stranách (vazba trans). Tento rozdíl, který se může zdát jako nepatrný, má za následek značnou změnu ve tvaru molekuly. Nenasycené mastné kyseliny s vazbou trans mají tvar molekuly podobný nasyceným mastným kyselinám, tedy řetězec rovný, kdežto cis kyseliny mají řetězec zahnutý. To má velký význam při enzymových reakcích a při tvorbě membrán, kde se tyto kyseliny nejvíce uplatňují. Z tohoto důvodu bylo zkoumáno, zda TFA mají stejný význam ve výživě jako odpovídající cis kyseliny.Kde a jak vznikají:TFA vznikají v potravinách ze tří hlavních zdrojů:1)bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců – krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka)2)průmyslovou hydrogenací – ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů3)zahříváním olejů na vysokou teplotu při smaženíKde všude najdeme transmastné kyseliny:1)Přirozeně se nachází v malém množství v hovězím a skopovém tuku, tudíž se vyskytují v mléce a výrobcích z těchto druhů masapodkožní tuk přežvýkavců, lůj 3-7 %v mléku se například vyskytuje kolem 5 % transmastných kyselin2)Synteticky v potravinářství vznikají při výrobě ztužených tuků z rostlinných olejů při hydrogenaci a následně se vyskytují v potravinách, kde se ztužené tuky používajíjako jsou pekárenské výrobky od koláčů po nejrůznější plněné sušenky a čokolády, především trvanlivé pečivo a jemné pečivopolevyv instantních směsích pro rychlou přípravu jídlave zmrzlinách3)Ve smažených výrobcích.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 roky Slunew

v mléce a v hovězím mase se vámi uváděná CLA vyskytuje v podobě - cis-9, trans-11 - a trans-10 - takže skutečně převládají ty TRANS, jenž nejsou považovány za zdraví prospěšné... ale vždy je nutné si uvědomit kolik toho v jaké potravině sníme a podle toho se řídit. poslední věta v článku byla míněna tak, že samozřejmě není dobré přijímat velké množství TRANS a pokud se povede snížit přidaný Trans tuk pod 0,5% bude jen dobře, ale bylo by nefér uvádět, že ten TRANS je jen v rostlinných ztužených tucích neb to není pravda. A ještě jednou -je rozdíl, když si namažu chleba máslem sice s vyšším obsahem trans na 100g než třeba v tatrance - jenž másla sním max.5g, kdežto tatranky tak 50-75g dle typu.... 

2
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Přesně tak, je také důležité uvědomit si množství, které sníme. Kolik lidí si dnes maže každý den na chléb máslo? Myslím, že vzhledem k jeho ceně a reklamám na rostlinné tuky, to moc lidí není.A těch trans-kyselin tam není zas tolik, na množství, které si namažete. Problém jsou hlavně cukrářské výrobky, sušenky, polevy, levné čokolády, koblihy apod. Potraviny z fast- foodu.. 

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 3


Přidat příspěvek