Dioxiny - žhavé téma

Nebezpečné dioxiny nejsou sice Éčky, ale určitě stojí za povšimnutí !

Dioxiny jsou v těchto dnech velmi sledovaným tématem a to hlavně díky kauze kontaminovaných vajec a nakonec i masa z Německa.

Ikdyž dioxiny jsou přesným opakem potravinových aditiv, kterými se zabývá náš web, a jsou něčím, co by se v potravinách v žádném případě objevit němělo, je několik zajímavých postřehů, které by bylo dobré v této souvislosti zmínit.

Nejprve co to jsou dioxiny ? Je to označení pro celou skupinu stovek velmi toxických látek. Nejznámnější jsou například polychlorované bifenyly, označované zkratkou PCB nebo tetrachlorodibenzodioxin. Tyto látky vznikají jako vedlejší produkty při průmyslové výrobě a to většinou tam, kde se používá chlór, například při výrobě pesticidů, bělení papíru, apod.

Je plně prokázáno, že dioxiny mají přímý vliv na vznik rakoviny. K dalším projevům na lidské zdraví patří způsobování těžkých poškození imunitního a reprodukčního systému organismu mající za následek degenerativní změny lidského organismu.

Dioxiny jsou rozpustné ve vodě a v tuku, z tohoto důvodu je najdeme například v rybách, kde se za jejich život hromadí. Do lidského organismu se dioxiny dostávají z 96% naší stravou. Zbývající část pak tvoří vzduch, který dýchámě, popřípadě přímý styk s dioxiny v průmyslu. Jak již bylo uvedeno, dioxinu jsou rozpustné ve vodě a tuku, kde se hromadí a potravním řetězcem se dostávají až na jeho vrchol, tedy k nám, lidem. V běžné stravě "západního" stylu je pak průměrně nejvíce dioxinů obsažené v mase a mléčných produktech a vejcích. Příjem dioxinů ve vodě je zanedbatelný.

A jak se dioxiny z těla vylučují ? Hromadí se v těle a u muži jsou odkázáni jen na poločas rozpadu těchto látek. Ženy předávájí část dioxinů z těla přes placentu svému nenarozenému dítěti a poté v mateřském mléce.

Bohužel současné životní prostředí je již zamořené a dioxinům a dalším látkám se jen těžko lze vyhnout. Studie se však shodují na jednom faktu a to, že vegetariáni a vegani mají ve svém organismu znatelně menší množství dioxinů, než lidé stravující se většinovým způsobem.

Na závěr jedno malé zamyšlení a možná otázka do diskuse. Není aktuální kauza zapříčiněná do jisté míry i samotnými spotřebiteli ? V tomto konkrétním případě, který se nyní propírá v médii šlo o to, že hospodářským zvířatům byly mimo jiné do potravy přidány i vedlejší produkty průmyslové výroby, konkrétně tuky kontaminované dioxiny. Je to opravdu pokrok a cesta k lepšímu, že musíme zvířata takto krmit, místo toho aby například se svobodně pohybovala na pastvě a živila se přirozeným způsobem nebo alespoň krmivy vyráběnými jen z přírodních zdrojů ? Není toto také důsledek tlaku spotřebitelů, kteří svými nákupními zvyklostmi tlačí na cenu koncového produktu takovým způsobem, že výrobcům nezbývá nic jiného, než neustále snižovat své náklady.

Doplňující obrázky k článku


Diskuse k článku

0
před 6 lety 6sense

O dioxinech toho zatim moc nevim, ale tohle zní jak reklama na vegetariánství :D. Nedávno jsem zaslechl o tom jaká je pupeční šňůra mezi matkou a dítětem užasný filtr a tady čtu o tom jak se škodliviny předávaj... moc se mi to nezdá... A to že by to zavinily spotřebitelé je braní věcí z jiného konce, já bych za to obvinil dnešní ekonomiku a hlavně stát, že tohle dopouští.

0
před 6 lety honza

No, nevím, kam autor posledním odstavcem míří. To, že se v Německu dostaly do krmiva rakovinotvorné látky, bych rozhodně nedával za vinu spotřebiteli, který si chce koupit kvalitní maso. Dával bych to za vinu spíše výrobcům, dodavatelům a kontrolním orgánům, jejichž práce je zhrnuta v ceně výrobku. V druhé řadě se mi nelíbí styl psaní otazníků, kdy je před ním mezera. Nějaký nový trend?

0
před 6 lety zyx

Toto kdyby se stalo pred rokem 89 ve vychodnim bloku tak tu zacnou disidenti hystericky vysilovat jak jsou ti komunisti hnusni a zivotni prostredi zkazene, a zapadni propaganda by nam to denne servirovala pres radio 'svobodna' evropa a 'hlas' ameriky az by si tu kazdy myslel ze po jednom parku okamzite chcipne, a vsichni by v hospodach nadavali at uz se ten rezim sesype. No ale ted staci pravicujicim dementum vysvetlit ze je vlastne vse v nejlepsim poradku, trh se o vse postara, hlavne aby se nekomu nesahlo na zisky, jak je to krasne efektivni a kolik se tim usetri, a vsichni drzi hubu a krok. A zmenu systemu si zrejme uz nikdo v dusledku permanentniho vymyvani mozku ani neumi predstavit. Je hezke jak se to tupe stado nakonec dalo pekne ochocit..

0
před 6 lety budgetka

Jistě, že za to může spotřebitel. Když si někdo koupí párky za 50 korun kilo, tak co v tom asi bude? Moc masa ne. Česká posedlost po hypermarketech je neskutečná. Nedá se dneska najít zelinář, pokud si nepojedu pro bio 10 km, díky bohu za to, že už aspoň masny a pekárny jsou. Průměrný spotřebitel má dneska potřebu si toho z obchodu odvézt moc, půlku toho stejně vyhodí, protože to nestihne sníst a zkazí se to. A aby toho mohl mít moc, musí to koupit levně. Že se to pak nedá, s prominutím, žrát, to už je detail, hlavně že to bylo v akci. Ono to prasátko, co si chceme upéct na nedělní oběd, musí taky něco papat, aby vyrostlo a mělo nějaké ty svaly a tuky, a to něco stojí...

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Jsou akce a akce... akce kdy výrobek prochází, akce kdy na něm chtěj prodejci trhnou velkou koupí (nechutný, odtučněný, ...) a akce který lákaj na výrobek, jako například mě tak nalákal jogurt moravia a jiný už nekupuji, né proto že by byl tehdy levný (to jsem ho vzal na test), ale že to je jediný jogurt a kam se hrabe i ta zahuštěná holandia. Myslíte si, že kdyby se nepřipustilo připojení do EU, tak by se tohle dělo? Kdyby tu nebylo tolik ekonomů a (nebo) pravicových vlád ke kterým se všichni nemyslící tak hrdě hlásí, že by se toto dělo? Doporučuji dokument "Nasytíme celý svět"...

0
před 6 lety Tuťka

já se obávám, že vzhledem tlaku lidí na nízké ceny potravin, jen proto, že dají přednost kvantitě a né kvalitě, se sem budou čím dál více dovážet potraviny z číny a jižní korei a podobně, a pak budou lidi naříkat, jak jsou bez práce, lidi nepohřbívejte české výrobky, uvědomte si, že už těch fabrik moc tady nemáme, cukrovary jsou pryč díky unii, zemědělství u nás jde taky do kopru, co pak jako chcete dělat, zahlcenej barák harampádím z krámu vše za 39 vás neuživí. zaplať pán bůh za to, že je skupina lidí, která se pomalu zase rozrůstá začíná zajímat o původ potravin i výrobků, to co tu dříve bylo samozřejmostí se znovu pomaloučku zase buduje, (zeleniny, masny, pekárny, farmářské prodejny, krámky s českým zbožím). ještě, že maso nejím a už vůbec bych si nekoupila v super, hyper, takže mi požité maso s dioxinem nehrozí. navíc jen kvůli ušetřené 20 bych nedala přednost masu ze zahraničí,

0
před 6 lety Miksa

Prosil bych autora o lepší nastudování problematických látek. V textu je několik hrubých chyb (jsem odborníkem v chemii životního prostředí). 1.Dioxinů je 209 kongenerů, takže stovky jsou trochu nadsazené 2.PCB nejsou dioxiny. Jen některé z nich, které jsou svou strukturou blízké dioxinům, se nazývají "dioxin-like PCBs" 3. Dioxiny vznikají i při bělení papíru, ale hlavně a nejvíce při různých spalovacích procesech. 4.Dioxiny NEJSOU rozpustné ve vodě (cca 1 mikrogram/litr). Jejich transport potravinovým řetězem je způsobenen vlastností, které se říká bioakumulace a následné biomagnifikace, kdy jsou nejvyšší predátoři (i člověk)vystaveni nejvyšším dávkám. Textu by mohlo být i více, ale toto bude do diskuze stačit Howgh

0
před 6 lety Joe

Dioxinová aféra, která propukla v Německu, je kriminální čin. Dioxinový skandál není pod kontrolou, jak se nám snaží vylíčit politikové a média. V Česku bylo do dnešního dne zkontrolováno pouze 22 vzorků, což je pouze symbolická kontrola, která má uklidnit veřejné mínění. V Německu je skandál v plném proudu, v Berlíně o víkendu demonstrovalo 22 tisíc lidí, pouze Češi jsou ovce, které drží hubu a krok a jezdí do supermarketů nakupovat "levné" maso. Do českého pohraničí jezdí náklaďáky s německým masem neznámého původu, které zavážejí restaurace, vývařovny, školní a nemocniční kuchyně apod. a nikdo to nekontroluje. Je snahou všechno ututlat, nic nevyšetřit. http://cs.wikipedia.org/wiki/Dioxinový_skandál_v_Německu

0
před 6 lety Moni

Maso si kupuju od soukromníků pokud možno u kterých vím jak prase žije a co žere. Dají se sehnat na ineternetu, v inzertních novinách apod. Akorát to chce koupit velký mrazák a máme na rok vystaráno. Vyjde to tak na 35-40kg živé váhy. Potíž je s uzeninama, které vyrobit neumim, takže si je koupim. Nikde nemůžu sehnat ten program co se stahuje do mobilu na kontrolu vajec podle kódu, nevíte o něm?

0
před 6 lety Mášenka

včera ve zprávách říkali, že se sem němci snaží propašovat krmení s dioxinem a vzhledem k tomu, že to bude jistě super výhodná cena nám nikdo nemůže zaručit, že už tím zvířátka u nás nekrmí, maso a salámy naštěstí nejím, co mě však překvapilo, že dioxiny můžou být i v citrónech, pistáciích a teď nevím v čem všem, může někdo doplnit pokud viděl někdo včera večer zprávy, zahraniční potraviny fakt ne,

0
před 6 lety Miksa

Dioxiny jsou všude. S tím nic teď nenaděláme a když máte citlivé analyzátory, tak je prostě najdete. Základní poučka toxikologie praví: "Všechno na světě je jed, závisí pouze na dávce". Takže se prosím hned neděste když někdo pár pikogramů někde najde. Tím neobhajuju relativně vysoké koncentrace ve vepřovém z Německa. A ještě dvě poznámky:1. Žádný jeden DIOXIN není je to VŽDY směs několika kongenerů polychlorovaných dibenzodioxinů a dibenzo furanů, kterým se pro zjednoušení říká jen dioxiny. 2. S analýzou potravin je to těžké a dioxinová analýza je jedna z nejdražších. Analýza jednoho vzorku stojí asi 10 000,- Kč. Jsem zvědavý kolik analýz daňoví poplatníci rádi zaplatí. (stručně řečeno)

0
Obrázek uživatele starakara@
před 6 lety starakara@

Ja s poslednim odstavcem souhlasim. Pokud sptrebitele budou ty potraviny s eckama kupovat a nebudou kupovat biopotraviny (aspon bilkovinove produkty-maso, vejce, mleko..kdyz zelenina neni bio, tak to neni takova katastrofa)tak nikdo neprinuti ty chamtivce prestat vyrabet ty s prominutim levne "sracky". Vladam je to ukradene, sami se musime starat o svoje zdravi! Fandim farmarum, kteri vzali osud do svych rukou: google: "najdi si sveho farmare." A taky hlavne varit a nejist neustale polotovary, pastiky, salamy, pomazanky, parky, konzervy a jine rychlovky!

0
před 6 lety Hanka

Proč není možné provádet laboratoní vyšetření všech potravin v marketech, protože to paní ministryně Štěpová prodala veškerou kontrolu. Je také ohromný přístup naší vlády, jmenovitě pana ministra zemědělství, že maso, které obsahovalo dioxiny je už snědené, to je jak v kocourkově, to je šílené !!! Nikdo neodebírá jogurty s těžkými kovy.. To ví jen pár vyvoleců, kteří si z tohho akorát dělají srandů, zakímá mě která kojenecká voda v petkách obsahuje těžké kovy... Jsne takové stádo, které platí stovky lůidí na Krajských hygienických stanicích, které nedisponují laboratořemy, ty byly zrušeny..

0
před 6 lety Hanka

Ten zákon co zrušil kontrolu nad markety je z roku 2003,je to zaměřeno proti nám, zítra to najdu v knihovně !!! Hodně lidí drží ústa a krok !! Hygienický dozor zratil už veškeré kompetence, a poznamenávám, že Denzo v Liberci neseká trávu a neuklidí dostatečně

0
před 6 lety Marta

v rádiu říkali, že maso z německa rychle zlevnili a tady prodali, takže kdo nakoupil maso v super v akci, tak ho zřejmě snědl, nevím co na těch supermarketech lidi vidí, nepřinesli nic dobrého, navíc by si lidi měli uvědomit za jakých podmínek prodavačka pracuje, smí vůbec na záchod, kolik přesčasových hodin asi má, je placená za to kolik zboží propípne pokladnou

0
Obrázek uživatele 6sense
před 6 lety 6sense

Věřím názoru Hanky, je zarážejicí co a jak všechno ty ministři prodaly... Díky tomu také nehodlám slevit z toho, že za dioxiny nemůže spotřebitel, ale ekonomika a stát, který má pravidelně dělat testy, které ale nedělá, spíše už nemůže dělat. Přesně tak jak to zde řiká Ringo Čech... "Žádný parazit nezničí svýho nositele, oni jo." http://www.youtube.com/watch?v=CtzQDantj6A Jen doufám, že má pravdu a skončí to špatně, než abych viděl stádo...

0
před 3 roky MIK

Pro pisatele Zyx---před rokem 89 BYLY několik let dioxiny v mase i mléce a kdoví, kde ještě....,/moje sestra na to zemřela/ já měla DDT i v posteli, ale tenkrát nebyla taková informovanost a vše špatné se nesmělo říkat!  Soudruzi si pěstovali domácí! A kupovali v tuzexu..... Teď je spoustu čuňárny, jako předtím, i něco trošku dobrého, jako předtím - výhodou je, že čas od času se dostanou mezi lidi informace, za  které před rokem 89 by hned zavírali........Na farmářských trzích nakupovat je přece jen jistější, zvlášť, když víte, jak dotyčný hospodaří. Sníte toho méně, nebudete kupovat dreky a cenově to pak vyjde. MIK

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 6


Přidat příspěvek