Češi konzumují nadměrné množství soli

Sůl je pro organismus nezbytná, nicméně v konzumaci soli jsme v průměru daleko většími konzumenty oproti ostatním zemím EU. Nadměrná konzumace soli souvisí se vznikem vysokého krevního tlaku a dalších nemocí. V čem je soli nejvíce a jaké je doporučované množství? O tom dnešní infografika.

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

vidím to v okolí, bohužel spousta lidí aniž by ochutnala, tak vše nejdřív osolí, případně opepří...bohužel na slanou si chuťové pohárky velmi rychle zvyknou a pak solíme čím dál tím více abychom docílili stejného chuťového požitku...a přitom chuť se dá zlepšit třeba bylinkama, česnekem a  pak není potřeba skoro vůbec ji používat....

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

To je fakt, sůl je i tam kde bychom ji nečekali. Tady zrovna mají příklad pečivo,tak to se snažíme už 2. měsícem nejíst vůbec, jinak doma dost vařím a nějak to osolím a pak už ne. Říkám příteli,ať si klidně dosolí,ale nemá většinou potřebu a jí to, jak jsem uvařila já. Jinak, koření jako takové se snažím jednotlivě, ale když už koupím třeba na brambory do trouby namíchané koupené,tak co nejmíň soli, aby to mělo,tak kupujeme,třeba to určené pro děti a není to opravdu nijak slané extra. Na druhou stranu máme neřest, že na večer si koupíme něco dobrého k telce a to jsou ty slané záležitosti. Já ale jako takové slané tyčinky miluju,ale na druhou stranu,jak je to obalené tou solí (tak ne kvůli tomu,že bych měla moc soli, kvůli denní dávce) ale,že mi to prostě obalené ještě navíc nechutná,tak tu odlupuju pryč.Takže, u nás se solí to je asi takto. Zas k té televizi se to snažíme omezit taky, ale někdy, to tak úplně nejde :-)

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Solím neskutečně moc, můžu si to dovolit vzhledem k mojim extrémním fyzickým aktivitam vůči většině populace. Stejně se ale na 10g denně nikdy nedostanu. Možná tak na 5g.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

v tom případě ale nemáte sůl v těch ostatních zdrojích jako "běžní" spoluobčané :) ale on vlastně není problém v soli, ale v sodíku :( ten chlór nám zas až tolik nevadí, ale ten sodný iont nadělá dost paseku ve chvíli kdy je ho moc - nestihneme ho vypotit a hlavně nemáme adekvátní příjem i jiných iontů - tady pak hl. draslíku

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Vypotím někdy i 5l denně, s tím odchází elektrolyty, a sodík se mi hodí. Ty věci z krámu většinou nejím. Nejhorší jsou podle mě takové ty velké krystaly soli na pečivu, tam tu slanost nemá šanci člověk poznat, protože to zhltne a sůl se rozpustí až v žaludku, kde nemáme chuťové buňky.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

s tím bych si dovolila nesouhlasit, horší jsou potraviny, které mají jinou než slanou chuť - třeba všechny snídaňové cereálie - ty jsou na chuť sladké a přitom se do nich sůl dává - dokonce i do některých sušenek - byť málo....ale ono se to pak za ten den nasčítá....

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Sůl se přidává do  většiny  sladkých výrobků, více vynikne sladká chuť. 

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Do cereálií se určitě sůl přidává, ale většinou dost zanedbatelné množství. Dost jí bude asi v corn flake, ale stejně v sypaným pečivu toho bude asi více. Jinak jak jsem psal, tak solim celkem dost, ale když mi někdo dá to, co uvařil, tak někdy musím i odmítnout, protože to je prostě přesolené, že to nejde pozřít.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

v tom případě nesolíte moc :) jen si to myslíte :) moc solí ten, co zvládne oněch 10g denně

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Ale jak má člověk poznat, kolik soli za den sní, když kupuje běžné potraviny a přes den se stravuje v práci nebo si něco koupí. Já bych to mohla spočítat, protože vlastně jím jen to, co uvařím nebo upeču, pak základní mléčné výrobky, ovoce a zeleninu.  Solím málo, přidávám, kam to jenom jde bylinky. Ale jinak je to dost obtížné, když sůl je prakticky všude.Lidé mohou pouze omezit konzumaci potravin, kde je sůl jednou z hlavních složek, třeba různých slaných pochutin, ale aby spočítali, kolik soli za den přijmou, to tedy nevím. 

1
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

přesně o tom to je, nedosolovat servírované od jiných, nekupovat potraviny, které byť nechutnají slaně, tak v sobě sůl mají, a technologicky předpřipravené potraviny - je to jako s ostatním - prostě naučit se znova používat základní suroviny a ne mít vše co nejvíce už z obchodu upravené,skladovatelné , trvanlivé a pokud možno bez nutnosti dalších úprav hned konzumovat...inu opět pohodlnost....

0
Obrázek uživatele Danah
před 2 roky Danah

Slunew:  Pokud je hlavni problem u soli ten sodik, potom se hodi vice varovat pred glutamanem sodnym, ktery je opravdu nasypany, kam jen to jde. Vyrobci jsou sikulove a vedi, jak vylepsit chut nechutneho. Proti ucinku glutamanu je kuchynska sul jen legrace.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

vsak ano, když vyřadíte "rozpustné" polévky, a jiné instatntní "dobrůtky", tak snížíte nejen sůl, ale i ten glutaman - ono vlastně když se doporučuje vratit se k základním surovinám a vařit si sami, tak de facto snížíte všechny tyto látky - glutaman, sůl, stabilizátory, glukozo-froktozové sirupy a pod... protože v těch základních surovinách to prostě není :)

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Chce to se vrátit do doby, kdy lidé neznaly výrobky Vitany a spol. Ale to vyžaduje věnovat jídlu trochu práce, mít chuť nakupovat jednotlivé suroviny a doma z nich připravit pokrmy. Je jednodušší v krámě dát do košíku třeba nějakou pomazánku, polévku, směsi koření, které obsahují většinou jen sůl, než si to doma z nakoupených surovin připravit. Nevím, proč lidé kupují třeba oříškovou tatranku, když je to jen mouka, cukr a další látky, které jíst nepotřebujeme. Oříšky v ní tedy nejsou. Není lepší smíchat v míse nebo na vále základní suroviny i s ořechy a upéct si svoje moučníky? Obsahují sice mouku a nějaké sladidlo, ale také semínka, oříšky, máslo, ale žádné škodliviny. Nevím, kam lidé pospíchají, když nevěnují stravě potřebnou pozornost. A navíc ještě ušetří, domácí příprava jídla je lacinější než si to samé množství koupíte. A navíc zdravější a také chutnější. Já ani zvířatům nedávám granule, připadá mi to stejné jako polévky v sáčku. Výživná hodnota žádná, tak raději kupuji maso, vločky, přidávám zeleninu a zatím jim to svědčí. 

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Jojo granule lepší nepoužívat. Třeba pesanům taky neskutečně svědčí domácí strava. Ostatně stejně jako lidem. Nakoupit pytel hrachu nižší kvality a porádně jim ho uvařit. To je bašta.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Nevím, jak byste Radime pochodil s pytlem hrachu. Luštěniny pouze přidávám v menším množství, když je vařím pro nás. Ony psy nadýmají, ne každý pes je snese. A v nižší kvalitě nekupuji nic, to je lepší si připlatit, pak mám alespoň trochu jistotu, že nebude potravina nějak ošizená. Sleva není zadarmo, vždy je kvůli nějaké příčině. A lepší dát o pár korun více při krmení, než běhat se psem k lékaři. To pak již tisícovky lítají. Na jaře jsme měli nemocnou kočku, ale u ní to nemáme pod kontrolou, co vlastně jí, dostává pravidelně maso s vývarem, ale pak si také hodně uloví. A to se peníze jen točily, naštěstí ji doktoři zachránili, takže dobrý. Nechce nám pít vodu, vařím jí tedy vývar, ten většinou vypije, ale ne vždy. Neví někdo, co dělat, když kočka nepije?

0
před 2 roky Janča

Zajímavý článek. Já poslední dobou solím méně. Není to nijak cílené, řídím se chutí :-)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

alena.prchlikova@: co měli naši kočku, tak ta vůbec moc nepila a prý všeobecně kočky moc nepijí, tak nevím. Byl zázrak, když se kocour před náma napil z misky a jindy - většinou, co s námi byl, tak se spíš zajímal o jídlo, mlsoun. :-)

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

sharunka - v těchto teplých dnech nechce ani vývar, ani maso, jediné, co sní je žervé trošku zředěné zakysanou smetanou, aby se jí to lépe lízalo a bylo to tekutější. A smetanou proto, aby snědla nějaký tuk a mohla chodit na záchod. Aby se jí zácpa nevrátila, protože si neumím představit, že bychom tu anabázi s jejím léčení podstoupili znovu. Někdo když ji vyhazoval z auta  ji porazil nebo nakopl a zlomil jí kost, která po srůstu zmenšila místo, kterým běžně vychází stolice. Nám jen bylo divné, že kulhala, ale to u nás ještě nebyla, jen se tak kolem potulovala, za pár dní kosti srostly a kulhání zmizelo a zdála se být v pořádku. Až letošní rentgen odhalil, co se vlastně stalo. Moc ráda bych si kopla i do toho neznámého.  Doufám, že až vedra pominou, bude jíst maso s vývarem. Dala jsem jí na zahradu do míst, kde lehává misky s vodou, ale jen nakoukne  a jde pryč. Lehává sice ve stínu, ale i tak si myslím, že je dost horko a pít by měla. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Naši měli taky trápení s kocourem, nejdřív mu někdo nebo něco vyrvalo ocas a pak letos se zjistilo, že se mu ne tak dávno přihodilo, že měl protrženou plíci, chudáček, nemohl takhle žít, tak ho dali utratit :-( a že nepil jako celkově, tak mu mamka dávala k masové konzervě trošku vody, že mu to zředila i vpravila do něj tekutinu tímto způsobem. A je mi líto, že máte takové trápení s kočičkou :-( A u zvěrolékaře jste se na to ptali proč vám nepije? Třeba by věděli.

1
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Ptali jsme se, nevědí, máme zkoušet různé způsoby - vodu s kamínky, fontánky, vývary, tekoucí vodu na zahradě, stříkačku. Poslední možnost je pro nás reálná, na stříkačku si zvykla a občas, když se uráčí k nám přijít ze svého lovu, ji použiji. Dnes snědla maso s vývarem, možná že se ochladilo, nevím proč najednou vývar vypila. Ale jak říkal doktor, každá kočka je výjimečná a jen tak si nenechá něco vnutit. Jinak každého doktora zajímá, proč nekrmíme granulemi nebo konzervami, každý má ve své ordinaci tu nejlepší značku krmiva a prodává. Ale i u masové konzervy, která vypadá nejlepší z té nabídky, najdete různé látky, které nejsou zdravé, tak jako u potravin pro lidi. A že tam přidají nějaké vitamíny, to je sice hezké, ale využití vyrobených vitamínů není velká. A každé maso obsahuje plno různých vitamínů a dalších složek, tak jako každá základní potravina, s výjimkou cukru, soli a pod. Navíc je to pro kočky přirozené, kočky jedí maso od nepaměti. Ale je s tím trochu práce, jednodušší je otevřít konzervu nebo nasypat granule, tak je to v dnešním uspěchaném světě normální. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Tak třeba je to na dobré cestě :-) Přeji vám, ať se to brzy vyřeší a kočička je zase zdravá. Tomu našemu chlupáčovi, už nikdo nedokázal pomoct, ale to byl zase jiný případ. Dneska se jedeme podívat na jedno koťátko, tak třeba se nám zalíbí (hlavně mamce) a bude zase v baráku veselo :-)

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 2 roky alena.prchlikova@

Děkuji :-)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Není zač, rádo se stalo :-)

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 2


Přidat příspěvek