Bio potravina neznamená "bez éček"

Přesnou definici upravuje zákon.

Co přesně znamená výraz BIO potravina, označovaná logem tzv. biozebrou ? Samotný název BIO v nás logicky probouzí pocit, že se jedná o něco zdravého, přírodního a nezávadného.

Přesná definice je, že bio potravina je produkt ekologického zemědělství a je vyrobena z rostlin, živočichů a jejich produktů, jejichž chov a zpracování upravuje Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. V ekologickém zemědělství se nesmí používat hormony, minerální hnojiva, geneticky upravené organizmy a pesticidy. Dále se nesmí chemicky upravovat vlastnosti potravin jako jejich vůně, chuť či delší trvanlivost. Zvířata se musí krmit přirozenou potravou a nesmí se chovat ve velkochovech.

V České republice udělují logo BIO potravina 3 organizace. Dohlíží na dodržování podmínek stanovených zákonem, je to KEZ, ABcert a BIOkont. Logo BIO potravina se propůjčuje na dobu 1 roku a tak je zaručeno, že kvalita je stále kontrolována.

Při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek, tzv. éček. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme. Jedná se o látky přírodního charakteru, například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povoleny i aditiva, která bychom v bio potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z nebezpečných éček.

Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 3


Přidat příspěvek