České ghíčko oceněno logem „Čteme etikety za vás“

Tradiční specialita našich babiček se vrací! A právem získává logo zeleného jablíčka.

ghicko.jpg


Ghí neboli přepuštěné máslo je čistý máselný tuk, který vzniká odpařením vody a odstraněním mléčné bílkoviny. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Má velice příznivý vliv na naše tělo: zlepšuje trávení, podporuje soustředění, posiluje imunitní systém, napomáhá detoxikaci, omlazuje a má hojivé účinky. To platí i pro zevní použití, kde se dá dobře využít na spáleniny nebo suchou a podrážděnou pokožku.

Přepuštěné máslo vydrží i několik měsíců při pokojové teplotě. To je hlavní důvod, proč se vyráběl za dob našich babiček.

Jeho využití v kuchyni je široké. Uplatní se všude tam, kde bychom použili klasické máslo. Ghí je typické tím, že má vysoký bod zakouření (až 240 °C), tudíž se během smažení nepřepaluje. Vhodné je samozřejmě i na rychlé restování zeleniny, na jíšku nebo na omaštění brambor či knedlíků. Můžeme ho použít i při pečení moučníků nebo cukroví.

 

České ghíčko je vyráběno tradiční řemeslnou technikou. S láskou. A z vysoce kvalitního másla od ověřených dodavatelů. Výrobce nabízí i ghíčko vyrobené z bio másla, které je označeno certifikátem pro ekologické zemědělství. 



Více info

Databáze potravin

Recept - zapečený libanonský chléb s tuňákem a zeleninou

Diskuse k článku

0
před 2 roky Maruš

Jen zírám - když je to Česká potravina, proč tedy ten šílený název?
 A která instituce jí s tímto názvem ještě dala ocenění?

To jsme již opravdu jen čísi kolonie, že se vše musí nazývat jinak než v češtině?

Jinak bych to brala jako výborná nápad, ale takhle ..... 

0
před 2 roky Frenky

Maruš má pravdu. Moje matka přepuštěnému máslu říkala šmolc (od německého Butterschmalz) a té syrovátce zase rantaš. Myslím si, že si to takto pamatuje ještě mnoho našinců, tak nechápu, proč se používá název z Indie.....

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Záleží na výrobci, jaký obchodní název zvolí pro svůj výrobek. Teď se nejčastěji používá "ghí", a to třeba i v odbornějších článcích. Takže já v tom vůbec problém nevidím..
Myslím, že je více na pováženou, když známý nápoj malinovka se stále tak jmenuje, i když neobsahuje žádné maliny. Tam by už měla zakročit legislativa, aby se toto nestávalo, jelikož se pak jedná o vysoce zavádějící název...
Tady u toho sice existuje několik možných názvů podle regionu, ale pořád se jedná o ten stejný výrobek - tedy vyrobený z přepuštěného másla...

0
před 2 roky Frenky

Malinovka bez malin, špekáčky bez masa, sýry bez mléka, čokoláda bez kakaového másla ...... to je přece u nás normální. Na to je legislativa krátká. Jediní, kdo tohle dokáže "zakázat", jsme my, zákazníci. Až tohle přestaneme kupovat, tak to výrobci přestanou dělat. 

Co se týče "ghí", tak souhlasím s tím, že si výrobce může dát název, jaky chce. Důležitější je spíše složení a technologie, jak se, k tomu výrobku, došlo. Jen jsem si dovolil poznamenat, že přepuštěné máslo má u nás dávnou historii a není k tomu potřeba daleká Indie. 

0
před 2 roky Hare Krišna

Spivejte Hare Krišna a budte stastni

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Hare Krišna: No ty jsi taky dobrý češtin :-D

0
před 2 roky milanka

Když tak čtu ty vaše diskuse k článku vážení, je to někdy síla, co vše jsou někteří lidé schopni vymyslet, ale na druhou stranu, každý má právo vyjádřit svůj názor. Mělo by to však souviset s tématem. Hezký letní den a jen to nelepší ghíčko z česka...

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 12


Přidat příspěvek